Tronsonul de autostradă Chiribiș – Suplacu de Barcău face parte din Autostrada Transilvania (A3), un proiect de infrastructură important pentru România, care urmărește să conecteze nord-vestul țării de rețeaua europeană de autostrăzi.
Acest tronson a avut un parcurs sinuos, fiind inițial contractat în 2004 de către Bechtel, însă lucrările au fost suspendate în 2013 după rezilierea contractului. Din acel moment, lucrările au fost blocate pentru o perioadă lungă din cauza dificultăților în reluarea licitațiilor și obținerii finanțării.
În 2020, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a atribuit contractul pentru construcția tronsonului Chiribiș – Suplacu de Barcău consorțiului italian WeBuild (fost Astaldi) și firma românească SC Consitrans SRL, pentru o sumă estimată de aproximativ 326 milioane de euro. Construcția presupune finalizarea a 26 de kilometri de autostradă, inclusiv a unor poduri și viaducte deja începute de Bechtel.
Lucrările au avansat lent din cauza procedurilor birocratice și a dificultăților tehnice, dar în 2023 s-au făcut pași concreți, proiectul intrând în faza de execuție propriu-zisă. CNAIR a anunțat că tronsonul ar putea fi finalizat în 2025, dacă lucrările continuă conform planificării actuale.
Tronsonul Chiribiș – Suplacu de Barcău este strategic pentru conectivitatea regională, facilitând transportul între Oradea și Cluj-Napoca, reducând timpii de deplasare și contribuind la dezvoltarea economică a zonei de nord-vest a României. Totuși, finalizarea acestuia depinde de gestionarea eficientă a proiectului și de rezolvarea eventualelor întârzieri.
Tronsonul de autostradă Chiribiș – Suplacu de Barcău, parte din Autostrada Transilvania, se află în stadiul de proiectare și execuție, contractul fiind atribuit companiei Construcții Erbașu în noiembrie 2023. Acesta prevede 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru lucrările efective, având un termen de finalizare în 2026. Contractul este în valoare de 884 milioane lei, fără TVA, și este finanțat din fonduri europene nerambursabile. Pe acest tronson de 26,35 km se vor construi 8 poduri, 8 pasaje și 3 viaducte, inclusiv un pod important peste lacul de acumulare de la km 6+655.
Lucrările sunt deosebit de importante, având în vedere că acest segment a fost inițial început de compania Bechtel în 2004, însă a fost abandonat în 2013. Începerea efectivă a lucrărilor este preconizată pentru finalul lui 2024, dacă proiectarea și avizele se desfășoară conform planului.
Lucrările pe tronsonul Chiribiș – Biharia al Autostrăzii Transilvania, de aproximativ 28,5 km, se află încă în stadiul de pregătire, cu planuri pentru începerea efectivă a lucrărilor abia în 2025. Deși licitația pentru acest tronson a fost câștigată de asocierea firmelor Precon Transilvania și Citadina 98 în 2023, semnarea contractului a avut loc doar în 2024. În urma contestărilor, procesul a fost întârziat cu câteva luni.
În acest moment, există așteptări ca lucrările să înceapă anul viitor, dar criticile privind întârzierile administrative persistă. Un fost secretar de stat a acuzat Ministerul Transporturilor de blocaje premeditate, sugerând că ordinul de începere a lucrărilor ar fi fost amânat în mod deliberat
Aceste întârzieri afectează finalizarea tronsonului care este o parte esențială din legătura între Cluj și vama Borș II, importantă pentru conexiunile internaționale. După semnarea contractului, perioada alocată pentru proiectare este de 6 luni, urmată de o durată de execuție de 18 luni. Așadar, termenul de finalizare a acestui segment depinde foarte mult de cum vor evolua lucrările începând din 2025.
Oare vom avea aceasta autostrada vreodata gata, eu cred ca vor incepe cu niste studii de fezabilitate in 2025 si asa va fi uitata pentru ca iar va zice constructorul ca, materialele s-au scumpit, urmeaza sa vedem.