În contextul unor statistici îngrijorătoare care reflectă realitatea actuală a educației și a cererilor în continuă schimbare de pe piața muncii, campania de donare prin SMS „Școala Bunătății” realizată de Școala de Valori își propune să sprijine elevii de gimnaziu din mediul rural în a lua decizii informate și a-și construi un viitor profesional în acord cu abilitățile personale și a-i pregăti pentru joburile viitorului.
Conform datelor Eurostat, rata de ocupare a absolvenților români cu vârste între 20 și 34 de ani este una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană (74,8%), iar în comunitățile rurale, abandonul școlar este un fenomen major, cu aproape 56% dintre elevi care nu își continuă studiile după clasa a VIII-a, din cauza dificultăților financiare și a unui sprijin educațional. De aceea, campania „Școala Bunătății” vine ca o soluție concretă și necesară pentru elevii din mediul rural. Această inițiativă educațională și de fundraising, lansată de Școala de Valori, vizează susținerea și dezvoltarea personală a elevilor de gimnaziu. Prin intermediul acestei campanii ,elevii de gimnaziu vor beneficia de sesiuni de consiliere și orientare în carieră, dar și de interacțiune cu profesioniștii pentru a descoperi modele de urmat, dar și cum au reușit să aibă un loc de muncă potrivit. De asemenea, toate activitățile din proiect îi va ajuta pe participanți să-și descopere pasiunile și să ia decizii informate cu privire la viitorul lor profesional.
Un alt beneficiu al atelierelor de consiliere în carieră îl reprezintă reducerea abandonului școlar prin înțelegerea necesității cursurilor și al continuării traseului educațional după terminarea gimnaziului, pentru avea un loc de muncă potrivit.
În acest context, „Mulți tineri din România se confruntă cu incertitudinea și lipsa ghidajului în alegerea unui drum profesional potrivit. Prin „Școala Bunătății” ne propunem să oferim elevilor din mediul rural nu doar acces la resurse educaționale, ci și să le oferim sprijinul necesar pentru a-și identifica potențialul și pentru a face alegeri de carieră bazate pe abilități și interese reale, nu doar pe circumstanțele din jurul lor.” – Flavius Herlaș, coordonator Departament Fundraising Școala de Valori.
La Școala de Valori, am desfășurat mai multe proiecte de consiliere și orientare vocațională Career Bus. Elevii participanți ne-au povestit despre experiența de învățare: „Datorită atelierelor, mi-am făcut o idee mai clară a ceea ce îmi doresc să fac în viitor. Atelierele și trainerii m-au ajutat să-mi descopăr valorile și să mă bazez pe acestea în alegerile importante. Aceste ateliere îmi vor fi de folos în cariera academică și profesională, și, desigur, în îndeplinirea obiectivelor pe care mi le-am propus”, elevă la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca. „Am aflat
despre mine că sunt mult mai receptiv la acest mod de învățare deschis, și, practic, am aflat că rețin mult mai ușor informația atunci când eu mă implic în proiecte. Sunt de părere că acest timp de învățare trebuie aplicat mai des tinerilor”, susține un elev de la Liceul Tehnologic „Dumitru Dumitrescu” din Buftea, județul Ilfov.
Au fost și profesori care au participat în proiectele Career Bus, tocmai pentru a le fi alături elevilor în procesul de decizie privind alegerea traseului educațional și a carierei. Unul dintre aceștia este și Carmen Machidon, profesoară de Geografie și de Limba Engleză la Școala Gimnazială din localitatea Frumoasa, județul Bacău: „Elevii și-au dezvoltat încrederea în exprimarea părerilor personale, fără să fie judecați. Au căutat și au găsit un sens în alegerea profilului liceului sau a școlii profesionale. Au descoperit valori și-au luat atitudine fata de nevoia lor și a celorlalți din familia lor. Elevii au perceput timpul, spațiul, metodele și procedurile celor implicați fiind autentice. Totul a foarte atractiv.”
În 2025, prin campania „Școala Bunătății” ne propunem să susținem 180 de elevi din 6 școli din mediul rural, oferindu-le 6 ateliere de consiliere în carieră și activități educaționale care le vor permite să își descopere talentele, să înțeleagă competențele necesare pe piața muncii și să își construiască un plan de carieră durabil. Dar pentru aceasta este nevoie de susținerea celor care cred în puterea educației centrate pe valori. De aceea, am lansat campania de donare prin SMS, prin trimiterea cuvântului „BUNATATE” la 8864, se vor dona 4 euro, pentru ca elevii de gimnaziu să beneficieze de consiliere în carieră.