De ce inca nu renuntam la Ora de Vara, cand trecem la Ora de Vara

0
50

România va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, când ceasurile se dau înainte cu o oră, astfel încât ora 3.00 va deveni ora 4.00. Astfel că duminică, 31 martie, devine cea mai scurtă zi a anului, cu doar 23 de ore.

În ultimii ani, discuțiile privind eliminarea schimbării orei de două ori pe an, practica cunoscută sub denumirea de schimbarea orei de vară, au fost din ce în ce mai prezente atât în România cât și în restul Europei. Cu toate acestea, România nu a renunțat încă la această practică.

Montaj Camere Bihor

Schimbarea orei de vară implică industrii întregi precum transportul aerian, feroviar și rutier, care trebuie să-si sincronizeze programele cu ale altor națiuni. În plus, afacerile care au legături comerciale importante cu alte țări ale UE ar putea fi afectate negativ de o decizie unilaterală de abandonare a orei de vară. Există și studii care sugerează că ora de vară are beneficii asupra economiei prin încurajarea consumului și o scădere a consumului de energie în anumite perioade ale zilei. În România, discuțiile asupra avantajelor și dezavantajelor legate de ora de vară continuă să fie un subiect de dezbatere atât la nivel guvernamental cât și în rândul populației. Se ia în calcul impactul biologic asupra populației, tradițiile și obiceiurile locale, precum și cercetările științifice recente care adesea oferă rezultate mixte privind utilitatea orei de vară.

În România ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 și până în 1940, când s-a renunțat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie. Între anii 1941 și 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979. În 1979, România a semnat Convenția fusurilor orare, iar, în 1997, a intrat în vigoare Ordonanța nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară și a orei oficiale de vară pe teritoriul României, care la art (1) preciza că: ”În cadrul orarului de vară se stabilește ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans față de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00″. Până în 1996 (cu mici excepții) ora de vară se introducea la sfârșitul lui martie până la sfârșitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vară incepând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie.

Ora de iarnă este considerată însă ora standard, ora naturală, de aceea se numește și timp legal român, scrie Profit.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.