Au fost finalizate lucrările la cei 19 kilometri de șosea care va lega centura Oradea de Autostrada Transilvania în zona Biharia. Prezenți la Oradea, premierul României, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, președinte al Senatului, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii au făcut o vizită în teren, la drumul de legătură dintre Centura Oradea (Girația Calea Sîntandrei) – Autostrada A3 (Biharia).
Drumul expres nou construit este un proiect foarte important pentru municipiu și județul Bihor deoarece le va permite șoferilor aflați în tranzit să evite centrul orașului Oradea, ceea ce va însemna mai puțină aglomerație și poluare. Proiectul are o valoare de peste 545 milioane lei, fiind finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
Potrivit președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, la nivelul țării noastre Oradea este un exemplu de gestionare a fondurilor locale și de atragere a fondurilor europene.
„Acesta este un obiectiv foarte important de infrastructură pentru noi și cred că România va atinge potențialul în momentul în care vom reuși ca prin aceste lucrări de infrastructură să legăm toate cele trei provincii istorice ale României. Doresc să subliniez faptul că a existat continuitate în realizarea acestui proiect, toate guvernele existente de-a lungul implementării acestuia oferindu-i atenția cuvenită. De asemenea, aici vedem o colaborare foarte bună între autoritățile locale și centrale, o colaborare foarte bună în atragerea și gestionarea fondurilor europene, și este absolut important pentru noi să continuăm această dinamică a absorbției de fonduri europene pentru că acestea produc efecte și ne ajută în tot ce înseamnă dezvoltare locală și dezvoltare regională”, a precizat Nicolae Ciucă.
Legat de această investiție, premierul Marcel Ciolacu a ținut să sublinieze diferențele existente între anumite zone ale României în ce privește dezvoltarea infrastructurii. Acesta a declarat că Moldova a rămas mai puțin dezvoltată, prin comparație cu vestul țării, dar că România își asumă demararea unor proiecte care să permită atenuarea acestor diferențe.
Legat de această investiție inițiat de municipalitatea orădeană în parteneriat cu CNAIR în perioada 2017-2018, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat:
„Acest proiect este foarte important pentru județul Bihor și regiunea noastră din două puncte de vedere: în primul rând pentru că leagă județul cu autostrada Transilvania, care este la 15 km nord de Oradea, iar deschiderea acestui tronson va decongestiona circulația în zona metropolitană, va reduce numărul de accidente și va face ca Oradea să fie direct legată de Europa.
Pentru realizarea acestui proiect, care este un pionierat pentru România, în 2016 s-a semnat primul protocol de colaborare dintre o autoritate locală și CNAIR, s-a predat proiectul la CNAIR, a urmat studiul de fezabilitate și ulterior refacerea. Am colaborat în acești ani foarte bine cu guvernele României cu Ministerul Transporturilor în implementarea acestui proiect. Totodată, în acești ani s-au făcut și niște modificări foarte importante, de exemplu că tram-trenul care va lega Oradea de comunele limitrofe să treacă pe sub acest drum de legătură.”
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat pe 21 iulie 2021 contractul de proiectare și execuție cu Strabag SRL, iar lucrările propriu-zise au început în primăvara anului 2022. Lucrările sunt gata în proporție de 96%, mai trebuie realizate marcajele rutiere și montate ultimele indicatoare, după aceea va urma recepția lucrărilor și darea în folosință a drumului.
Drumul cu o lungime totală de 19 km va avea profil de drum expres pe 13 km și profil de drum naţional cu 4 benzi pe 6 kilometri. Acesta cuprinde 3 noduri rutiere, respectiv 12 poduri, pasaje și viaducte, scrie Oradea.ro