Vicepreședintele Parlamentului European Nicu Ștefănuță a participat, în perioada 30-31 octombrie, la Conferința ministerială privind dimensiunea umană a Formulei de pace în 10 puncte pentru Ucraina, în Montréal, Canada. Conferința a fost organizată de către guvernele din Canada, Ucraina și Norvegia și a fost dedicată implementării celui de-al patrulea punct din Formula de pace a președintelui ucrainean: „Eliberarea prizonierilor și a deportaților”. La discuții au participat delegați ai peste 80 de țări și organizații internaționale, iar Nicu Ștefănuță a reprezentat Parlamentul European, în calitatea sa de Vicepreședinte responsabil de sprijinirea drepturilor omului și a democrației. Rusia și China nu au fost prezente.
Discuțiile din cadrul conferinței s-au axat pe dezvoltarea unui plan concret, ghidat de principiile drepturilor internaționale ale omului și ale dreptului umanitar, pentru întoarcerea prizonierilor de război, precum și a civililor și copiilor deportați înapoi în Ucraina. Cele peste 80 de guverne și organizații internaționale și-au dat mâna să lupte pentru victimele acestui război nedrept, identificând surse de finanțare și soluții diplomatice pentru revenirea acasă a deținuților și a copiilor răpiți.
„Nu există un exemplu mai clar al acestei realități îngrozitoare cu care se confruntă Ucraina de mai bine de doi ani decât răpirea și adopția forțată de către Rusia a copiilor ucraineni. Parlamentul European a condamnat în mod repetat și vocal acest act deplorabil și luptă în continuare alături de partenerii internaționali pentru întoarcerea acasă a copiilor ucraineni. Recunoaștem sacrificiul uriaș al ucrainenilor pentru țara lor. Și rămânem pregătiți să sprijinim victoria Ucrainei din punct de vedere politic, diplomatic și financiar – atâta timp cât este nevoie”, a declarat Vicepreședintele Parlamentului European Nicu Ștefănuță.
Una dintre principalele concluzii a conferinței a vizat angajamente pentru facilități consulare, astfel încât Rusia să poată extrăda cei peste 20.000 de copii răpiți. Qatar, Emiratele Arabe Unite,
Vaticanul și Africa de Sud s-au oferit să intermedieze discuțiile cu Federația Rusă în acest context.
Această conferință, ca și cele opt anterioare care au abordat alte puncte ale Formulei Păcii, face parte din pregătirea Ucrainei a unui plan de pace pentru cel de-al doilea Summit pentru Pace și a avut ca scop găsirea de soluții la problemele umanitare.
Vicepreședintele Nicu Ștefănuță a avut o întâlnire separată cu Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau. Cei doi au discutat despre soarta celor peste 110.000 de români stabiliți în Canada, care formează o comunitate foarte apreciată.
Nicu Ștefănuță s-a întâlnit, de asemenea, cu Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Canada, excelența sa Bogdan Mănoiu, cu care a discutat chestiuni bilaterale.
Nicu Ștefănuță este europarlamentar independent. Este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și Vicepreședinte al Parlamentului European. În prezent este membru al comisiei pentru Bugete și al comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.