Oradea FestiFall2022 – un eveniment despre comunitate și pentru comunitate

0
224

Orădenii și turiștii care ne vizitează orașul sunt așteptați în număr cât mai mare să se bucure de evenimentele speciale pregătite de echipele Oradea Heritage și Visit Oradea cu ocazia centenarului încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, la Alba Iulia (15 octombrie 1922), dar și cu ocazia evenimentului Oradea FestiFall – 14-16 octombrie 2022.

Printre surprizele pregătite se numără: îmbrăcarea Statuii Reginei Maria cu o mantie de flori, care va reproduce aproape identic mantia purtată de regină în ziua încoronării, proiecții de tip laser cu efecte speciale, proiecții de tip videomapping, artificii, expoziții, ateliere pentru copii, spectacole de acrobație, spectacole cu artiști stradali, zone cu food-truck-uri, activități educaționale și multe concerte în aer liber cu artiști îndrăgiți.

Montaj Camere Bihor

Directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice (Oradea Heritage), Angela Lupșea, împreună cu directorul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (Visit Oradea), Alexandru Chira, au susținut azi, 6 octombrie, o conferință de presă în care au prezentat programul evenimentelor pregătite pentru marcarea celor 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, la Alba Iulia, dar și programul Oradea FestiFall 2022.

Evenimentele pregătite de Oradea Heritage vor fi găzduite de Casa Darvas – La Roche, Sinagoga Neologă Sion, Templul Francmasoneriei Oradea, Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai (partener), Filarmonica de Stat Oradea, iar cele legate de evenimentele de for public vor viza Statuia Reginei Maria din Piața Regele Ferdinand I și Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii.

Agenda evenimentelor Heritage îi așteaptă pe orădeni și pe turiști cu mai multe surprize: ateliere de pictură și activități creative pentru cei mici, proiecții de tip laser cu efecte speciale în cadrul spectacolului „Tunelul Timpului” de la Templul Francmasoneriei, expoziții, dialoguri culturale, proiecții de tip videomapping pe clădirea Palatului Vulturul Negru, spectacolul „Maria, Regina României, gânduri către țară” etc.

Programul dedicat centenarului încoronării va începe cu expoziția „Regina Maria -Vraja Memoriei, care va fi găzduită în data de 12 octombrie de Casa Darvas – La Roche.

„Demersul expozițional aduce laolaltă o selecție de bijuterii vintage cu elemente celtice, care se regăsesc în cele 24 de lucrări expuse, reprezentând acuarelele Reginei Maria. Expoziția este completată cu câteva dintre cărțile Reginei Maria publicate în perioada interbelică, unele cu autograf, timbre și cărți poștale originale, un creion și o tabacheră cu monogramă, reclame pe care le-a făcut în epocă. Expoziția prezintă în premieră, la Oradea, obiecte din atelierul de pictură al Reginei Maria de la Castelul Pelișor și monede cu chipul Reginei și a Regelui Ferdinand I din cadrul vizitei de la Oradea din anul 1919″, a precizat Angela Lupșea.

Totodată Statuia Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I vor fi pregătite de sărbătoare.

„O mantie din flori realizată de artiștii locali va îmbrăca statuia Reginei Maria, inclusiv soclul, aceasta reproducând aproape identic mantia purtată de regină în ziua încoronării. Totodată, lângă statuia Regelui Ferdinand I, al cărei soclu va fi îmbrăcat cu drapele, va fi amplasată o casetă din sticlă ce va conține obiecte de epocă: sabia, casca, decorații și tricolor precum cele purtate de Regele Ferdinand I, care apar în imaginile de epocă. De asemenea, lângă statuia acestuia vor fi amplasate două tunuri de epocă”, a completat directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice (Oradea Heritage), Angela Lupșea.

A mai rămas o săptămână până la deschiderea Oradea FestiFall, ediția 2022 – unul dintre cele mai frumoase evenimente ale orașului.

Evenimentele pregătite de echipa Visit Oradea revin în trei locații iconice din oraș (Piața Unirii, Piața Ferdinand și pietonala Vasile Alecsandri) pentru trei zile și trei seri de neuitat, în perioada 14-16 octombrie.

„În ceea ce privește Oradea FestiFall, aceasta este prima ediție post-pandemie, prima ediție având loc în 2019 și mă bucur că putem veni azi cu o serie de lucruri noi. Ne-am dorit foarte mult ca această ediție să fie un focus pe comunitate, deoarece acest eveniment celebrează Ziua Orașului. Astfel, el va fi un eveniment despre comunitate și pentru comunitate. Așa cum se poate vedea în programul de activități, există o serie de colaborări cu artiști locali, cu ONG-uri locale, atât pe activități educaționale, cât și ca act artistic”, a precizat directorul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (Visit Oradea), Alexandru Chira.

Cele trei seri ale Oradea FestiFall vor aduce în fața publicului o serie de artiști îndrăgiți precum: INNA, Carla’s Dreams, Killa Fonic, Șuie Paparude, Florian Rus, trupe locale.

Ediția din acest an Oradea FestiFall debutează concomitent în Piața Ferdinand și Piața Unirii, vineri, 14 octombrie, ora 16:00.

„Este pentru prima dată când, după reabilitarea Pieței Ferdinand, aici se va organiza un eveniment atât de complex. Astfel, Piața Ferdinand va prinde viață și va fi animată de a doua scenă pentru Dj Set – Dinsubsol x FestiFall, care vor mixa muzică live, food trucks, drink zone, cort destinat activităților pentru copii, atracții și o instalație de artă pentru un spectacol de acrobații”, a spus directorul Visit Oradea, Alexandru Chira.

O mulțime de reprezentații de artă stradală vor împânzi timp de trei zile strada Vasile Alecsandri, Piața Unirii și Piața Ferdinand pentru a sărbători acest spectaculos festival, scrie Oradea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.