Nicu Ștefănuță solicită intervenția Gărzii de Mediu pentru protejarea spațiilor verzi din Sectorul 4

0
32

Nicu Ștefănuță, europarlamentar independent și vicepreședintele Grupului Verzilor din Parlamentul European, solicită intervenția urgentă a Gărzii de Mediu pentru a adresa problemele legate de gestionarea și protejarea spațiilor verzi din Sectorul 4 al Capitalei. Aceste probleme au un impact semnificativ asupra mediului și calității vieții locuitorilor din zonă.

Zeci de arbori de pe Bulevardul Tineretului au dispărut de la an la an din cauza intervențiilor greșite ale administrației locale. Ultimul gest care a atras furia localnicilor din Sectorul 4 a fost îngroparea alveolelor în care odinioară se chinuiau să trăiască arborii și transformarea lor în parcări.

Montaj Camere Bihor

Ca europarlamentar m-am luptat tot timpul pentru spații verzi. Legea pentru Restaurarea Naturii la care am contribuit prevede ca niciun spațiu verde din orașe să nu se mai piardă și chiar ca spațiile verzi să înceapă să crească. E nevoie de spații verzi pentru un aer curat, pentru o viață mai sănătoasă. Îmi place foarte mult Bucureștiul, este un oraș viu, un oraș care e plin de oportunități, dar problemele sale cu mediul sunt uriașe. Avem mai puțin de 10 m/p de spațiu verde pe cap de locuitor în Capitală, iar politici publice precum cele din sectoarele 3, 4 sau 5, în care <<dreptul la parcare>> e mai important decât dreptul la sănătate, nu fac decât să înrăutățească situația. Am văzut și eu felul în care au fost înmormântați practic peste 20 de arbori de pe Bulevardul Tineretului și transformați în parcare. Așa ceva nu este normal”, susține europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță.

Astfel, Nicu Ștefănuță a depus o sesizare la adresa Gărzii Naționale de Mediu, în care a cerut următoarele:

  1. Revenirea la starea inițială a alveolelor betonate de pe Bulevardul Tineretului: Nicu Ștefănuță întreabă când va interveni Garda de Mediu pentru a readuce toate alveolele betonate la starea lor inițială de spațiu verde.

  2. Planul pentru mărirea alveolelor neconforme și replantarea arborilor: Care este planul și termenul pentru mărirea alveolelor neconforme și replantarea arborilor în cele 52 de alveole goale de pe Bulevardul Tineretului?

  3. Respectarea standardelor europene și naționale pentru spațiile verzi: Cum se asigură Garda de Mediu că Primăria Sectorului 4 respectă aceste standarde pentru spațiile verzi și îngrijirea arborilor?

  4. Comunicarea publică a acțiunilor de protejare a spațiului verde: Va emite Garda de Mediu un comunicat de presă pentru a condamna acțiunile de distrugere a spațiului verde și pentru a informa publicul despre măsurile luate?

  5. Inspecții și verificări ale avizelor de mediu: Când va organiza Garda de Mediu o inspecție împreună cu Direcția de Mediu a PMB pentru a verifica modul în care au fost implementate avizele de mediu din ultimii cinci ani?

  6. Măsuri pentru stabilizarea Dealului Mărțișor: Ce măsuri sunt planificate pentru stabilizarea Dealului Mărțișor și prevenirea inundațiilor în Cartierul Tineretului?

  7. Impactul asupra calității aerului: Cum a afectat pierderea acestor spații verzi calitatea aerului în zona respectivă și dacă s-au efectuat măsurători pentru a evalua acest impact?

  8. Verificarea documentației de urbanism: A verificat Garda de Mediu dacă lucrările efectuate au documentația de urbanism necesară pentru a schimba destinația spațiilor verzi inițiale, așa cum erau înainte alveolele?

În acest sens, Nicu Ștefănuță solicită o intervenție promptă și măsuri concrete din partea Gărzii de Mediu pentru a remedia aceste probleme și pentru a asigura o gestionare durabilă a spațiilor verzi în Sectorul 4.

Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru

supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.