Oradea are una dintre cele mai moderne Unitati de Primiri Urgente din Romania

0
345

La eveniment a fost prezent și prefectul județului Bihor Dumitru Țiplea, dar și președintele Consiliului Județean Bihor Ilie Bolojan.

„Așa cum știți, una din prioritățile administrației publice locale este sănătatea, iar acest lucru se vede prin investițiile pe care le facem în domeniul medical. Ne aflăm astăzi la ultima investiție făcută printr-un parteneriat încheiat între Municipiul Oradea, Spitalul Județean și Ministerul Sănătății, investiție care se ridică la aproximativ 32 milioane de lei, 58% din această valoare fiind asigurată de Ministerul Sănătății, iar 42% de Primăria Oradea.

Montaj Camere Bihor

Ne dorim ca prin această investiție să creștem calitatea serviciilor medicale în Oradea, să asigurăm condiții cât mai bune medicilor care lucrează în spitalele orădene și să îi tratam pe toți orădenii și bihorenii în condiții de siguranță. În continuare, avem pregătite și alte proiecte destinate dezvoltării sistemului medical, cum este reabilitarea termică a Spitalului Municipal și a Spitalului Județean, modernizarea Maternității Oradea, dar și proiectul construirii unui nou spital pe str. Vlădeasa, acolo unde Consiliul Județean ne va pune la dispoziție 2,7 ha de teren.

Cu această ocazie, doresc să aduc mulțumiri președintelui Consiliului Județean, dlui Ilie Bolojan, Ministerului Sănătății reprezentat astăzi de prefectul Dumitru Țiplea, dlui Gheorghe Carp care s-a implicat foarte mult în realizarea acestui proiect, dar și dlui doctor Hadrian Borcea, doi oameni fără de care poate această investiție nu era realizată. Mulțumesc, de asemenea, personalului medical care a lucrat în condiții de avarie, nu tocmai ușoare, până când acest corp a fost gata”, a precizat primarul Florin Birta.

Prin acest proiect s-a realizat extinderea pe latura estică a corpului B al spitalului, cu un corp de clădire cu regim de înălțime D+P+E. Lucrările au constat în amenajări în clădirea existentă pe 985,30 mp și extinderea demisolului, parterului și etajului I cu 4.899,82 mp, din care 357,85 mp o terasă circulabilă. Totodată, s-au realizat două zone de acces a personalului în clădirea extinsă, pe latura nordică (dinspre strada Gheorghe Doja) și pe latura estică.

De la începutul lunii iulie, activitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean Oradea s-a mutat în cele 43 de containere modulare, amplasate pe platforma din fața Spitalului Județean, mutarea fiind necesară pentru realizarea noului corp B al UPU.

Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) și Municipiul Oradea a finanțat lucrările de extindere a corpului B – Unitatea de primiri urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, beneficiar al noii investiții.

Contractul de lucrări a fost semnat în decembrie 2018, cu asocierea formată din SC Drumuri Bihor SA – lider de asociere și SC Construcții Erbașu S.A., subcontractanţi: SC Hospital Tehnical Solution SRL pentru lucrări de instalaţii sanitare și de gaze medicale, SC Termoline SRL pentru lucrări de instalații de încălzire și climatizare și SC Zublin România SRL pentru lucrări de fundare pe piloți. Licitația a fost organizată de Ministerul Sănătății. Proiectantul general este SC Poliart SRL Oradea, iar proiectantul de specialitate S.C Termoline S.R.L.

Durata inițială de execuție a fost 24 luni, în baza ordinului de începere a lucrărilor din 25 ianuarie 2019, dar aceasta a fost scurtată la 22 luni prin mobilizarea constructorului și asigurarea fluxului de plăți operative de către cei doi finanțatori. Adițional, Primăria Oradea a asigurat suma de 1.350.000 lei pentru achiziția unei părți din mobilier și echipamente, respectiv exproprierea unui teren învecinat spitalului.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a contribuit cu cheltuielile privind proiectarea și asistența tehnică (dirigenție de șantier), cotele legale către ISC Bihor, expertiza tehnică.

În cadrul conferinței de presă, managerul Gheorghe Carp a făcut o descriere a investiției: „Această investiție se compune practic din două părți: extinderea UPU și crearea spațiilor necesare pentru noile laboratoare: primul laborator robotizat de analize medicale din România, stația centrală pentru sterilizarea necesară spitalelor municipalității și farmacia digitalizată. Pe lângă acestea, clădirea mai are și un amfiteatru destinat atât personalului medical, cât și studenților mediciniști. Proiectul Băncii Mondiale a debutat în 2007, noi intrând în a doua etapă din 2014. În țară au fost cinci spitale județene desemnate pentru extindere UPU, din care au rămas două: Oradea și Brașovul. Dotarea pe care o avem aici la Oradea este la nivelul unei unități de primiri urgențe europene, pentru că avem imagistică proprie, iar unitatea are legături pneumatice cu viitorul laborator care va fi deasupra. Mă bucur ca am reușit să implementăm acest proiect la Oradea. După părerea mea, acest tip de unitate medicală este unică în România”.

La primul nivel, la demisol, înspre strada Gh. Doja, s-a extins actuala unitate de primire a urgențelor și s-a realizat noul acces pentru ambulanțe și autovehicule speciale de transport victime multiple, platforma carosabilă dedicată inclusiv staționării acestora. Este zona de acces a pacienților și aparținătorilor, registratura, zona de decontaminare, resuscitare, izolator, grupuri sanitare. Lângă al doilea acces în clădire sunt organizate vestiarele pentru personalul medical și pacienți. Pe latura sudică (înspre punctul termic) sunt amenajate camerele de gardă, camera consultații, sala de gipsare, depozite materiale, decontaminare instrumente, camera pentru telemedicină, toate așezate în imediata vecinătate / în jurul zonei de tratament a pacienților, a sălilor de triaj și urgențe minore și majore, zona supraveghere bolnavi critici și necritici. Tot aici au fost prevăzute sălile de radiologie, computer tomograf.

La nivelul parterului, prin prezentul proiect s-a realizat structura, închiderile exterioare și conexiunea la instalațiile clădirii, compartimentarea și dotarea cu echipamente medicale realizându-se prin alte proiecte derulate de Spitalul Județean prin Programul Operațional Regional și Transfrontalier RO-HU. Pe acest palier se amenajează zona de laborator pentru analize, zona de farmacie a spitalului și zona de sterilizare materiale, cu asigurarea accesului din curtea interioară de serviciu a spitalului.

La ultimul nivel al extinderii – etajul I, s-a realizat un amfiteatru pentru 175 de persoane și o zonă de vestiare pentru 200 de persoane, o sală de curs pentru 30 de persoane, destinate studenților și rezidenților. Tot la acest nivel s-a amenajat zona administrativă a UPU, cu secretariat și 4 birouri, depozite, camera tehnică pentru echipamentele de utilități. Între clădirea nouă și cea existentă s-a realizat o terasă verde.

Finisajele interioare și exterioare (fațada ventilate) ale clădirii sunt specifice unităților spitalicești moderne. Prin concepția iniţială a clădirii privind configurația, procentul de vitrare, alcătuirea elementelor de construcție perimetrală, cât și prin modul de alcătuire a detaliilor, s-a urmărit limitarea pierderilor de căldura în exploatare, în vederea reducerii consumului de energie.

Așadar, la noua investiție se utilizează doar sursă de energie regenerabilă, cu sistem de încălzire în pardoseală, clădirea fiind independent din punctul de vedere al încălzirii. Căldura din subteran este captată prin intermediul unui sistem de spirale introduse în piloți, realizate odată cu armăturile acestora. Termoizolarea s-a realizat cu vată bazaltică, compartimentarea pe structură ușoară.

Datorită situației speciale generate de pandemie, prin proiect s-a achiziționat un robot autonom pentru sterilizarea încăperilor, echipamentului și aparaturii medicale, care funcționează pe baza radiațiilor UV-C, fiind al doilea asemenea echipament din România. Și-a dovedit eficiența inclusiv împotriva virusului Sars-Cov-2.

Totodată, prin proiect a fost achiziționat și un ansamblu de mobilier medical pentru gestionarea computerizată a tipurilor și cantităților de medicamente depozitate, unic în România, scrie Oradea.ro

Si pe langa toate astea deja s-a demarat lucrarile pentru un nou spital in zona Vladeasa spitalul va fi construit pe fonduri Europene, zona este foarte buna, in trecut era vorba de construirea unui spital in zona de centura a orasului dar, daca s-a gasit acest loc si acesta este bun pentru inca un spital nou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.